Każdego dnia na świecie obchodzi się większe, jak i mniejsze święta. Mają one swoich zwolenników, a także przeciwników. Na 20 marca przypada Międzynarodowy Dzień bez Mięsa.

Święto skierowane jest w szczególności do osób, które chciałyby zmienić swoją dotychczasową dietę na zdrowszą, dodatkowo wykluczając z niej mięso. Aby ułatwić przejście na „zieloną stronę mocy”, tworzy się m.in. kampanie, mające na celu przypomnieć jak ważne jest spożywanie warzyw i owoców.

Już od kilkunastu lat obserwuje się wzrost liczby wegan i wegetarian. Jest to związane nie tylko z chęcią poprawy kondycji swojego organizmu, lecz także ze zmniejszeniem ilości uboju zwierząt hodowlanych.

 

Warto przypomnieć, że dni bez mięsa były dobrze znane w Polsce, już w czasach PRL-u. Nie ze względu na promowanie dobrych nawyków żywieniowych, lecz przez niską dostępność tego produktu. Należy podkreślić, że Międzynarodowy Dzień bez Mięsa, nie ma nic wspólnego z ideologią panującą wtedy na terenie naszego kraju.

 

Oskar Michalik