14-go listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. Święto zostało ustanowione na pamiątkę urodzin odkrywcy insuliny Fredericka Bantinga. Dzień ten jest bardzo istotny, ponieważ pomaga szerzyć wiedzę o cukrzycy oraz promować profilaktyczne badania.
Cukrzyca określana jest mianem choroby cywilizacyjnej, ponieważ z roku na rok choruje coraz więcej ludzi. Choroba ta jest zespołem różnych chorób metabolicznych, które cechują się przecukrzeniem lub niedocukrzeniem. Zgodnie z klasyfikacją Światowej Organizacji Zdrowia wyróżnia się cztery główne typy cukrzycy: cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, cukrzyca ciążowa oraz inne specyficzne typy cukrzycy (cukrzyca typu 3, wtórna)
Najczęściej występujące to cukrzyca typu 1 i cukrzyca typu 2. Cukrzyca typu 1 jest spowodowana wytwarzaniem przez organizm przeciwciał, które niszczą komórki trzustki. Główną przyczyną zachorowalności na cukrzycę typu 2 są tzw. czynniki środowiskowe, do których należy zaliczyć nadwagę, otyłość, niezdrowy tryb życia, źle zbilansowaną dietę, niski poziom aktywności fizycznej i stosowanie używek. Cukrzyca ciężarnych związana jest z hormonami podtrzymującymi ciążę i najczęściej mija po porodzie. Przyczyną cukrzycy typu 3 są powikłania, wynikające z innych schorzeń głównie chorób trzustki, wątroby czy gruczołów wydzielania wewnętrznego.
Cukrzyca jest szybko rozwijającą się chorobą przewlekłą i jeśli nie zostaną podjęte działania teraz, oczekuje się, że wyprzedzi choroby serca i raka, stając się w przyszłości największą przyczyną niepełnosprawności i przedwczesnej śmierci. Dobrą wiadomością jest
to, że cukrzycy typu 2 można zapobiegać poprzez pozytywne zmiany stylu życia. W rzeczywistości ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 można zmniejszyć nawet o 60%, utrzymując prawidłową wagę, przestrzegając zdrowej diety i będąc aktywnym fizycznie.
Można ją zdiagnozować poprzez badanie poziomu cukru we krwi na czczo i zastosowanie doustnego obciążenia glukozą. Stosowaną metodą jest także oznaczanie ciała ketonowego we krwi oraz stężenia glukozy w moczu.
Cukrzyca jest piątą najczęstszą przyczyną ślepoty na całym świecie. Retinopatia cukrzycowa jest jedną z głównych przyczyn upośledzenia wzroku i ślepoty wśród pacjentów z cukrzycą na całym świecie. Według statystyk z 2013 roku ogólna populacja dotknięta tą
chorobą siatkówki związaną z cukrzycą wynosi 382 miliony i przewiduje się, że do 2025 roku liczba ta przekroczy 592 miliony.
W ramach Światowego Dnia Cukrzycy mgr. Ewa Ledwoń opowiedziała o najnowszych technologiach wykorzystywanych przy mierzeniu poziomu cukru, sposobie edukowaniu nauczycieli w tym kierunku, a także o tym na jakie objawy powinniśmy zwracać uwagę. Zdaniem mgr. Ledwoń nauczyciele nie powinni obawiać się ucznia z cukrzycą, ponieważ na rynku dostępne są urządzenia, które umożliwiają na bieżąco kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Objawy, które szczególnie powinny zwrócić uwagę i zmotywować człowieka do zbadania poziomu cukru to częste oddawanie moczu, duże pragnienie i szybka utrata wagi.
Publikacja- Patrycja Machura
Prowadziła- Karolina Czabanowska
Realizacja- Jakub Koziarz
Montaż- Daniel Socha
Social Media- Emilia Hakman